Op een dag moet het gaan gebeuren: van het gas af. Maar hoe moet u dat aanpakken? En wat is verstandig? Misschien wilt u er liever niet aan, maar onze maatschappij wordt steeds meer ingericht om zonder gas te kunnen functioneren. Nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting zijn inmiddels een gegeven feit en overal wordt de keus voor groene energie volop gestimuleerd. Misschien wilt u wel graag meedoen in deze trend naar een gezondere samenleving, maar weet u niet goed waar u moet beginnen. De verandering om van het gas af te gaan kan groots aangepakt worden, of meer geleidelijk met kleine aanpassingen. Bij Coolewarmte bieden wij u graag verschillende mogelijkheden. Zo kunt u zelf kiezen waar u wilt beginnen.

Achtergrond en regelgeving

Vanaf 2050 gaat de overheid het koken op gas en stoken op aardgas verbieden, om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. Dit is te lezen op de website van Rijksoverheid. Op termijn wordt het dus verplicht om hiervoor een duurzame installatie te hebben. Dankzij de subsidie die de overheid geeft op duurzame installaties is het gelukkig veel gemakkelijker om met relatief weinig kosten een aanpassing te doen.

Het meeste gas gebruiken we voor het verwarmen van onze woning. Daar valt dus de meeste winst te behalen. Veel producten die u op onze site vindt, zijn dan ook bedoeld voor duurzaam stoken. Verder zijn er producten waarmee u op een duurzame manier uw water kunt verwarmen. Coolewarmte biedt diverse producten waarmee u gasgebruik kunt gaan minderen of zelfs helemaal van het gas af kunt gaan. Wat er zoals te vinden is op onze site? Dat leest u hieronder!

Onze producten in het kort

 

Zonneboilersets

Een zonneboiler is bedoeld om op een duurzame manier warm water te creëren. Het koude water wordt omhoog gepompt en stroomt door zonnecollectoren op het dak, waar het water verwarmd wordt. Dit warme water stroomt vervolgens terug in de boiler. De optimaal geïsoleerde zonneboiler kan het warme water langdurig op 90˚C houden. Dit water kan vervolgens gebruikt worden als tapwater, douchewater, maar ook om uw cv-ketel warm te houden. Met de zonneboiler bespaart u dus gas bij het verwarmen van water.

Op de zonneboilersets van Coolewarmte krijgt u bovendien subsidie van de overheid.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een belangrijke eerste stap om van het gas af te gaan. Op steeds meer daken liggen deze zuinige energieleveranciers. De overheid biedt mooie bedragen als subsidie voor groene energie. Na het plaatsen van zonnepanelen kunt u meer apparaten gaan vervangen door een elektrisch alternatief op groene stroom. Hoe begin je eraan? De installatie van zonnepanelen hoeft niet meer zo complex te zijn als vroeger: er komen steeds meer panelen op de markt die heel gemakkelijk te plaatsen zijn. Neem eens een kijkje bij de zonnepanelen van Coolewarmte!

Elektrische producten

Verwarmen met elektrische producten is momenteel nog duurder dan verwarmen met gas. De verwachting is wel dat dit op termijn gaat veranderen. Maar zolang dit nog niet het geval is, kunt u elektrische producten het best combineren met zonnepanelen.

Elektrische vloerverwarming

Met traditionele vloerverwarming stookt u op gas. Elektrische vloerverwarming is daarom een goed alternatief om het huis te verwarmen zonder daarvoor ook gas te gebruiken. Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het relatief eenvoudig aan te leggen is. De matten zijn over een oude vloer heen te plaatsen en vervolgens kunt u de nieuwe vloer er bovenop plaatsen. Zelfs al houdt u de cv-ketel nog op gas, dan bespaart u toch gas bij het stoken met elektrische vloerverwarming.

Elektrische cv-ketel

U kunt er ook voor kiezen om uw hele cv-ketel te vervangen door een elektrische cv-ketel. De ouderwetse centrale verwarming is een installatie die water in een boiler verwarmt met gas. Het warme water stroomt vervolgens door uw radiatoren. Bij een elektrische cv wordt het water niet met gas verwarmd, maar met een elektrisch verwarmingselement. Dus geen verbruik van gas meer bij de centrale verwarming van uw huis.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn platen die elektrisch verwarmd worden. Deze platen kunnen heel stijlvol in het ontwerp van een kamer verwerkt worden. Als bijverwarming kunnen ze een energiezuinige keuze zijn, omdat ze snel en gericht verwarmen en alleen gebruikt worden wanneer u in de ruimte aanwezig bent. Aan een ruimte die met infrarood verwarmd wordt, bent u de rest van de dag dus geen stookkosten en gas kwijt.

Elektrische sfeerverwarming

Er zijn ontzettend sfeervolle opties op het gebied van elektrische verwarming. Denk aan een realistische sfeerhaard, of een luxe elektrische inbouwhaard. Elektrische haarden en kachels zijn een verstandig alternatief voor wie eerst een gashaard of gaskachel had. Houdt u wel van een gezellig vuurtje, maar niet van de rommel die nou eenmaal bij het stoken hoort? Dan is elektrische sfeerverwarming een goede oplossing. Er zijn steeds meer mooie haarden op de markt die ook een aangename warmte afgeven.

Pelletkachel / houtkachel op cv

Als u toch een houtkachel of pelletkachel wilt aanschaffen, waarom niet gelijk kiezen voor een optie waarmee u nog meer gas bespaart? Met een pelletkachel of houtkachel met aansluiting op de cv kunt u meteen de rest van uw huis verwarmen. De subsidie op pelletkachels is helaas sinds 2020 niet meer geldig, maar dat hoeft u natuurlijk niet tegen te houden om te kiezen voor een milieuvriendelijkere kachel. U geniet van een knappend vuurtje en bespaart tegelijk gas, doordat de cv-ketel minder water hoeft te verwarmen.

Elk van deze producten kan een stap in de goede richting zijn. Verder is het heel belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Op die manier blijft de warmte langer in uw huis hangen en dat is natuurlijk duurzamer.

<>Zeker omdat het uiteindelijk verplicht gaat worden om van het gas af te gaan, is het verstandig om vast te beginnen. Onze producten zijn een mooi begin van een goede start, en wie weet helpen ze u wel helemaal van het gas af. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij!