Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en u relevante advertenties te kunnen tonen.

close

Buffervaten

Buffervat kopen? Voordelig & snel | Coolewarmte.nl

Buffervat kopen? Op het gebied van buffervaten zijn er veel opties verkrijgbaar. Met een buffervat kunt u de warmte die wordt opgewekt opslaan/bufferen.

Lees meer »

 

Buffervaten/boilers

Buffervat of boiler kopen? Bij het gebruik van een cv-houtkachel, cv-pelletkachel of zonnecollector heeft u iets nodig om het warme water wat vrijkomt op te slaan. Een buffervat is hiervoor de oplossing. Nu zijn er veel verschillende opties in buffervaten die wij voor u proberen te verduidelijken. Wanneer heeft u bijvoorbeeld een buffervat nodig? En wat is een buffervat precies?

Wat is een buffervat of boiler precies?

Een buffervat is een vat waarin u warm water kunt opslaan. Dit warme water kunt u daarna gebruiken voor het verwarmen van uw huis. In een buffervat slaat u alleen warm water op voor de cv. Dankzij de isolatielaag kan de warmte lange tijd worden opgeslagen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u in de avond met uw cv-houtkachel of cv-pelletkachel verwarmt en deze warmte pas de volgende dag gebruikt om uw huis te verwarmen. Wilt u ook kunnen douchen met dit water, dan komt u uit bij een boilervat, ook wel hygiëneboiler genoemd. Deze is voorzien van een spiraal (warmtewisselaar) voor warm tapwater/douchewater. Het is ook mogelijk om een boiler te kiezen met zowel tapwater voorziening als een aansluiting voor cv-water. Dit kan met een inwendig boilervat (vat-in-vat boiler) of extra spiralen.

Wanneer heb ik een buffervat nodig?

Er zijn een aantal situaties waarbij een buffervat niet nodig is. Heeft u een cv-houtkachel of cv-pelletkachel die niet voldoende warmte genereert om het huis te verwarmen? Dan is een buffervat niet noodzakelijk. De warmte kan de kachel dan kwijt in het systeem en u heeft dan ook geen capaciteit over om het buffervat te verwarmen. Zo hebben wij in onze showroom de pelletkachel P-20 van Senko geïnstalleerd zonder buffervat. Het vermogen van deze kachel is 20kW, maar dat vermogen kan direct gebruikt worden voor het verwarmen van de radiatoren. Let wel, als het buiten niet heel koud is, kan het zijn dat u wel warmte teveel heeft en die moet dan toch ergens heen (normaal gesproken het buffervat). In vrijwel alle andere gevallen is een buffervat onmisbaar.

Om te voorkomen dat u elke keer de kachel moet stoken om warm water te krijgen, is een buffervat noodzakelijk. U kunt dan bijvoorbeeld in de avond stoken om de volgende ochtend met dat warme water te kunnen douchen of verwarmen. Ook in combinatie met vloerverwarming is het noodzakelijk om de warmte kwijt te kunnen. Vloerverwarming is lage temperatuur verwarming, en de output van een cv-houtkachel of zonnecollector is dan te warm om direct in het vloerverwarmingssysteem te pompen.

Typen buffervaten:

Allereerst onderscheiden we buffervaten in een aantal typen. Elke situatie vraagt weer om een ander type en ook de inhoud van het vat is een belangrijke factor.

  • Buffervat zonder wisselaar | Dit is de eenvoudigste variant zonder warmtewisselaar. Dit vat is voorzien van een aanvoer en retour waarbij het koude water zich onder in het vat bevindt en het warme water bovenin het vat. Meestal wordt dit gebruikt voor de opslag/buffer van een CV-houtkachel of CV-pelletkachel.
  • Buffervat met 1 wisselaar | Met 1 warmtewisselaar kunt u een extra warmtebron aansluiten op het buffervat. Bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.
  • Buffervat met 2 wisselaars | Met 2 warmtewisselaars kunt meerdere warmtebronnen aansluiten op het buffervat. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk zowel een CV-houtkachel als warmtepomp en zonneboiler aan te sluiten. De CV-houtkachel gaat rechtstreeks op het vat, de warmtepomp en zonneboiler worden dan op de wisselaars aangesloten.
  • Hygiëneboiler zonder wisselaar | Dit is de eenvoudigste variant zonder warmtewisselaar. Net zoals bij een buffervat zonder warmtewisselaar is de hygiëneboiler voorzien van een aanvoer en retour waarbij het koude water zich onder in het vat bevindt en het warme water bovenin de boiler. Het tapwaterspiraal die door de boiler loopt wordt dan verwarmd door het warme water in de boiler.
  • Hygiëneboiler met 1 wisselaar | Met 1 warmtewisselaar kunt u een extra warmtebron aansluiten op de hygiëneboiler zoals bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp.
  • Hygiëneboiler met 2 wisselaars | Met 2 warmtewisselaar kunt u meerdere warmtebronnen aansluiten op de hygiëneboiler. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk zowel een CV-houtkachel als warmtepomp en zonneboiler aan te sluiten. De CV-houtkachel of pelletkachel kan dan rechtstreeks op de boiler worden aangesloten en de zonneboiler en warmtepomp worden dan op de warmtewisselaars aangesloten.
  • Zonneboiler met 1 wisselaar 
  • Zonneboiler met 2 wisselaars

Hoeveel liter buffervat heb ik nodig?

Het formaat buffervat is te berekenen aan de hand van de volgende regel. Tegenover elke kW staat ongeveer 35 tot 80 liter water (hout of pelletkachel). Dit is vrij ruim genomen dus voor een goede berekening adviseren wij contact met ons op te nemen. Voor zonnecollectoren geldt 50 liter per m2 en bij een warmtepomp circa 25 liter per kW.

Buffervat onderdelen en accessoires:

Naast een buffervat zijn er vaak nog andere onderdelen en accessoires benodigd. Bijvoorbeeld geïsoleerd leidingwerk, een elektrisch verwarmingsspiraal, expansievaten, regelaars, pompsets, mengkleppen etc. Graag verwijzen wij u door naar onze ingerichte pagina voor deze artikelen: Aansluit/installatiemateriaal.

 

Toepassingen:

 

CV-pelletkachel of CV-houtkachel

Een veelgebruikte toepassing is een buffervat of boilervat in combinatie met een CV-pelletkachel of CV-houtkachel. Een houtkachel heeft eigenlijk maar 2 standen, dat is aan of uit. Nu kunt u met het bijvullen van de kachel en het regelen van de kachel wel het vermogen aanpassen echter gaat het rendement van de kachel dan ook omlaag. Als het vermogen wat de CV-houtkachel afgeeft meer is dan er nodig is in de te verwarmen ruimte ontstaat er een probleem. Het aanbod is groter dan de vraag. Met een buffervat kan het aanbod wat teveel is naar het buffervat stromen. Op een later moment kan dit water dan weer gebruikt worden voor het verwarmen van uw huis of voor warm tapwater. Een CV-pelletkachel

Zonnecollectoren

Een andere veelgebruikte toepassing zijn zonnecollectoren in combinatie met een buffervat of boilervat. Door de zonnecollectoren stroomt een vloeistof (Glycol) die via een wisselaar in het buffervat of boilervat het water opwarmt. Zonnecollectoren zijn los te koop, maar wij adviseren voor een zonneboiler set te kiezen. De juiste verhouding tussen zonnecollectoren en de inhoud van het buffervat is dan al voor u uitgerekend. Ook zitten in de set alle benodigde toebehoren zoals montagemateriaal, vloeistof, pompset, regelaar etc. Let wel: niet elk buffervat is te combineren met zonnecollectoren. Voor het juiste buffervat of boilervat voor uw situatie kunnen wij met u meedenken.

Elektrisch spiraal

Als de zon niet schijnt en u heeft geen zin om de kachel te stoken kan het zijn dat het water in uw buffervat niet warm genoeg wordt. Hoe blijft het buffervat of boilervat dan op temperatuur? Dan is er altijd nog een elektrisch verwarmingselement wat het water naar de gewenste temperatuur kan verwarmen. Een andere situatie kan zijn dat de kachel niet aan staat en u in plaats van zonnecollectoren, zonnepanelen heeft. De stroom die u opwekt met de zonnepanelen kunt u dan gebruiken voor het elektrisch verwarmingselement. Voor meer informatie over de elektrische verwarmingselementen verwijs ik u door naar onze ingerichte pagina voor deze artikelen: elektrische verwarmingselementen

Warmtepomp

Een buffervat of boilervat kan het rendement van uw warmtepomp verhogen!

CV-ketel

Gas, diesel of elektrisch ketel (ook weer doorlinken naar andere categorie)

Staand of liggend

Het is mogelijk om onze buffervaten of boilers liggend te bestellen. Een liggend buffervat of liggende hygiëneboiler heeft wel nadelen ten opzichte van een staand vat. Het rendement is een stuk lager en de prijs is hoger. Voor meer informatie of prijzen kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Grote buffervaten

Als u een buffervat zoekt met een groot aantal liters kan het zijn dat deze niet op de site staat. Echter kunnen wij dit wel leveren. Levertijd kan iets langer zijn en als u aangeeft welk type vat u zoekt en hoeveel liter, kunnen wij daar een offerte voor maken.

Buffervaten kopen bij Coolewarmte.nl

Uw buffervat bestelt u het voordeligste bij Coolewarmte.nl. Heeft u vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op, onze experts denken graag met u mee.

Kachelmaterialenshop wordt beoordeeld met een 4.4 / 5 van 820 beoordelingen.